R Discovery: Academic Research, aplikacija z AI storitvijo

R Discovery je brezplačna mobilna aplikacija za študente, raziskovalce in druge v akademskih krogih, in sicer je namenjena predvsem iskanju in branju znanstvenih člankov. R Discovery je sodeloval z vrhunskimi založniki, kot je Springer Nature, in globalnimi raziskovalnimi zbirkami podatkov, z namenom ustvariti največjo odprto dostopno knjižnico z več kot 39 milijoni člankov z odprtim dostopom na različnih tematskih področjih. Da je R Discovery zaupanja vredna aplikacija, pove dejstvo, da sodeluje z znanstvenimi revijami in založniki, vključno z Elsevier, Wiley, Springer Nature, IOP, Sage, Taylor & Francis, MDPI, PLOS, Hindawi, NEJM, AIAA, Karger in IEEE, in nudi članke z glavnih znanstvenih disciplin, kot so medicinske in zdravstvene vede, znanosti o življenju in biologija, kemija in znanost o materialih, inženirstvo in računalništvo, družbene vede in psihologija, znanosti o Zemlji in geografija, umetnost in humanistika, ekonomija in finance, filozofija, politologija in veda o okolju.


Vir: Researcher.Life Blog

R Discovery ima torej zelo širok nabor virov, iz katerih črpa, in sicer omogoča dostop do:

• 100 milijonov+ znanstvenih člankov (članki v revijah, klinični testi, prednatisi in drugo)
• 39M+ člankov z odprtim dostopom
• 2 milijona+ prednatisov iz arXiv, bioRxiv, medRxiv in drugih strežnikov za prednatise (npr. ResearchGate)
• 9,5 milijona+ raziskovalnih tem
• 14M+ avtorjev
• 32.000+ znanstvenih revij
• 25.000+ ustanov
• Vsebuje Microsoft Academic, PubMed, PubMed Central, CrossRef, Unpaywall, OpenAlex itd.
• Integracije z referenčnimi upravljavci, kot sta Zotero, Mendeley

Kar je zanimivo, je, da R Discovery ne omogoča le iskanje literature in ustvarjanje lastne knjižnice, temveč je v aplikaciji integrirano tudi AI orodje, ki ustvarja vir ustreznih znanstvenih člankov glede na iskanje, ki ste ga izvedli. Odlika aplikacije je torej predvsem v prilagojenem raziskovalnem branju, ki ga omogoča AI. Svoj vir namreč lahko nastavite za ogled 100 najbolj ustreznih raziskovalnih člankov in se naročite na prejemanje dnevnih priporočil za branje. Svojo knjižnico lahko prilagodite v skladu z vašimi trenutnimi raziskovalnimi potrebami (ne pozabite, da aplikacijo poganja umetna inteligenca in se tako lahko razvija z vašimi raziskovalnimi interesi). Razvijalci tudi redno izvajajo ukrepe za odstranjevanje podvojenih člankov, odpravljajo dvoumnosti v imenih revij, založnikov in avtorjev ter izločajo plenilske vsebine revij.

Vir: osebni arhiv

Še več, do člankov, ki niso na voljo v odprtem dostopu, lahko dostopate prek svoje ustanove (uporabniško ime in geslo). Relevantne članke lahko izvozite tudi v Mendeley in Zotero; medtem ko lahko članke, ki ste jih shranili v mobilni aplikaciji, berete tudi v brezplačni namizni aplikaciji R Discovery, saj sta sinhronizirani (https://discovery.researcher.life/). Svoj profil pa si ustvarite kar z Googlovim računom. In nenazadnje, izbrane članke lahko delite tudi s svojimi kolegi.

Aplikacijo sem preizkusila tudi sama, in res omogoča vse našteto; zato ni čudno, da jo uporablja že več kot milijon uporabnikov, ki so jo ocenili kar visoko. AI bo nedvomno krojila tudi svet informacij; ali nam bo delo olajšala, ali preveč prevzela vajeti, pa ostaja skrivnost. Do takrat ni odveč, če se jo naučimo uporabljati in izkoristiti prednosti, ki jih ponuja.



Komentarji

Priljubljene objave