Kako bi lahko izgledala sodobna mobilna aplikacija posamezne visokošolske knjižnice?

 

Nedavno sem zasledila zgleden primer aplikacije, izdelane za posamezno visokošolsko knjižnico, t.i. Library Mobile App razvijalca Ex Libris. Omogoča sodobno izkušnjo visokošolske knjižnice na mobilnih napravah. Uporabniški vmesnik je poenostavljen, omogoča uporabo funkcij Iskanja, Moje knjižnice, seznam Priljubljenega gradiva, samodejno in načrtovano pošiljanje potisnih obvestil, informacij, vodičev, novic, zemljevidov in še marsikaj.

 


 

Aplikacija ni praktična le za uporabnike, veliko storitev namreč omogoča tudi samim knjižničarjem: promocijo knjižničnih in fakultetnih / univerzitetnih dogodkov z uporabo vgrajene funkcije načrtovalca dogodkov, možnost grafičnega oblikovanja uporabniškega vmesnika in  ustvarjanje sprotnih anket za pridobivanje povratnih informacij.

Aplikacija je na voljo za operacijska sistema Android in iOS.

 

 


 

Če primerjamo aplikacijo Library MA z aplikacijo mCOBISS, lahko opazimo nekaj podobnosti, in sicer predvsem v storitvah Moje knjižnice. Res, da so na IZUM-u razvili tudi aplikacijo Lokator, vendar Ex Librisova mobilna aplikacija ne le, da združuje vse te komponente, temveč ponuja veliko več. Poleg tega omogoča boljšo komunikacijo med uporabniki in knjižničarji, oziroma knjižničarji lahko opozorijo na svoje storitve kar prek aplikacije Library in pridobijo mnogo koristnih povratnih informacij. Izziv za razvijalce? Najbrž, pa tudi za finančne pokrovitelje.

 Mene je aplikacija prepričala, podrobno predstavitev pa si lahko ogledate na YouTube.

 

 

 

 

 

Komentarji

Priljubljene objave