Zotero in Mendeley ponovno v obliki mobilnih aplikacij

 

Na trgu mobilnih aplikacij sta se po daljšem obdobju spet pojavili dve mobilni aplikaciji za organiziranje virov - to sta aplikaciji za sinhronizacijo namiznih aplikacij Mendeley in Zotero. Omenjeni storitvi omogočata prenos in dodajanje izbranih dokumentov in ustvarjanje lastne referenčne knjižnice oz. bibliografije.

Mobilna aplikacija za Mendeley je brezplačna in na voljo za oba operacijska sistema, Android (Paperbot for Mendeley) in iOS. Aplikacija omogoča sinhronizacijo z vašo zbirko v namiznem Mendeleyu in enostaven dostop do vseh vaših publikacij z mobilne naprave. Z aplikacijo lahko s svoje mobilne naprave dostopate do dokumentov, prenašate PDF-je, ki jih nato lahko med branjem označujete / komentirate; torej ponuja podobno izkušnjo kot tiskana različica. Datoteke lahko berete tudi brez internetne povezave ter izbirate med svetlim in temnim načinom vmesnika. Za tiste, ki še ne uporabljajo aplikacije Mendeley, so koristni napotki v obliki videovodiča na tem naslovu .

 

 


Zotero je brezplačno raziskovalno orodje, s katerim organizirate, označujete, citirate in delite svoje raziskovalno delo. Mobilna aplikacija Zotero je prav tako kot Mendeleyeva brezplačna, a je na voljo le za operacijski sistem iOS. V aplikaciji publikacije podobno kot pri Mendeleyu lahko shranjujete s samodejnim prenosom PDF člankov in drugih virov, ki jih pri branju lahko označujete in opremite s pripombami (npr. z uporabo Applovega Pencila). Aplikacija poleg tega omogoča ustvarjanje citatov in bibliografij v več formatih in stilih revij vključno z APA, Chicago, IEEE in MLA ter celo Turabian in Vancouver. Svoje bibliografije lahko nato delite z drugimi v skupinskih knjižnicah, ki ravno tako lahko označujejo / dodajajo opombe. Za bolj učinkovito uporabo mobilne aplikacije Zotero lahko na tem naslovu pridobite nekaj koristnih informacij.

 

 


 

Oba, Mendeley in Zotero, sta že uveljavljeni storitvi za organiziranje virov, ki pomaga pri raziskovalnem delu. Da sta na voljo kadarkoli in kjerkoli, pomeni le še dodatno pozitivno lastnost - tako bodo raziskovalci lahko realizirali svoje trenutne ideje takoj, ko se z njimi srečajo. Množična uporaba mobilnih naprav, sploh pametnih telefonov, ima velik potencial za uporabo tudi v akademskih krogih. Zato je smiselno, da spremljamo ponudbo storitev za mobilne naprave in se s tem ne omejimo le na dostop z določene lokacije.

Komentarji

Priljubljene objave