Podatkovne zbirke z mobilnimi različicami

 

Nekateri ponudniki znanstvenih virov so za mobilne naprave že razvili aplikacije in/ali spletne strani, prilagojene iskanju na mobilnih napravah. Na slovenskem območju so pomembne mobilne aplikacije mCOBISS, OpenScience in BIBLOS, medtem ko se tudi na trgu tujih mobilnih aplikacij dogajajo pomembne spremembe.

mCOBISS je mobilna aplikacija slovenskega vzajemnega kataloga, ki jo je razvil Inštitut informacijskih znanosti v Mariboru in ki poleg iskanja omogoča storitve »Moje knjižnice« - podaljševanje, rezervacijo gradiva, pregled zgodovine izposoj, pregled dolgov in omejitev ter pregledovanje informacij o knjižnicah. Aplikacija je na voljo brezplačno tako za operacijski sistem Android kot iOS.


 

OpenScience je mobilna aplikacija, ki omogoča iskanje po repozitorijih slovenskih univerz (RUL Repozitorij Univerze v Ljubljani), RUP – Repozitorij Univerze na Primorskem, RUNG – Repozitorij Univerze v Novi Gorici, DiRROS Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije in ReVIS – Repozitorij višjih in visokošolskih izobraževalnih institucij) ter dostop do gradiv v repozitorijih (zaključna dela in e-članki slovenskih raziskovalcev). Aplikacija je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku in pri iskanju omogoča izbiro repozitorija, v okviru katerega se izvede iskanje. Mobilna aplikacija omogoča shranjevanje del med priljubljene in izbiro jezika vmesnika.

Biblos je aplikacija za uporabo prve slovenske spletne knjižnice z elektronskimi knjigami. Njegovi razvijalci sodelujejo s slovenskimi knjižnicami, zato aplikacija nudi možnost izposoje ali nakupa elektronskih knjig. Za uporabo aplikacije je možna prijava z uporabniškimi podatki Moje knjižnice po izbiri knjižnice na podlagi članstva. Aplikacija ponuja možnost izposoje tako na osebnem računalniku kot na različnih mobilnih napravah.

 


DiKUL še nima svoje mobilne aplikacije, ima pa spletno stran, prirejeno za mobilne naprave. Omogoča prijavo z digitalno identiteto ali z uporabniškimi podatki »Moje knjižnice«. Mobilna različica DiKUL ponuja vse storitve, ki so na voljo v spletni različici.

Mobilne aplikacije tujih založnikov so zaenkrat redke, večina pa dostop do svojih podatkovnih baz ponuja v obliki spletne strani, prirejene za mobilne naprave. Mobilno aplikacijo ponujajo EBSCO, IEEE Explore, PubMed, medtem ko je založnik Springer svojo mobilno aplikacijo za dostop do e-člankov umaknil s trga aplikacij.

Na področju naravoslovnih ved omogoča odprti dostop do e-člankov tudi mobilna različica arXiv-a, mobilna aplikacija arXiv eXplorer, ki je na voljo za oba operacijska sistema, Android in iOS. Delni dostop do odprtih e-člankov omogoča tudi znana mobilna aplikacija za branje e-revij Browzine. Na trgu se pojavljajo še nekatere nove mobilne aplikacije za odprti dostop do e-člankov, kot so Paperity, Open Access Helper in Research Core. Paperity je multidisciplinarni agregator revij in časopisov v odprtem dostopu, Open Access Helper omogoča iskanje odprto dostopnih znanstvenih člankov s prepoznavo vnesenega DOI (Digital Object Identifier) članka in iskanjem zakonite kopije članka v odprtem dostopu, medtem ko je Research Core aplikacija spletne zbirke odprto dostopnih znanstvenih člankov CORE in omogoča iskanje, branje, shranjevanje in označevanje znanstvenih člankov v odprtem dostopu.

 

V zadnjem času so se pojavile na trgu mobilnih aplikacij tudi aplikacije za organiziranje e-virov, kot so EndNote, Mendeley in Researcher. EndNote je na voljo le za operacijski sistem iOS, medtem ko so aplikacijo za operacijski sistem Android pred časom umaknili s trga. Omogoča preprosto pregledovanje, urejanje, organiziranje in izmenjavo gradiva. Ima vgrajen spletni brskalnik za iskanje Clarivate Analytics Web of Science TM, PubMed, Googlovega Učenjaka ali katere koli druge baze podatkov, ki jo izberemo. Prav tako ima vgrajen pregledovalnik PDF s široko paleto funkcij za označevanje dokumentov. Navedbam bibliografskih zapisov lahko priložimo datoteke z računov Dropbox, OneDrive ali Google Drive (računi so na voljo ločeno). Za vse te možnosti so priložena tudi navodila za začetek uporabe aplikacije. Aplikacija Mendeley se pojavlja le še z Zoterom pod skupnim imenom PaperShip za operacijski sistem iOS. Je brezplačen organizator referenc, namenjen raziskovalcem, študentom in akademikom. Omogoča organizacijo literature za lažje iskanje in branje člankov v PDF-formatih v revijah. Novejša mobilna aplikacija Researcher omogoča obveščanje o najnovejših znanstvenih člankih, ki izidejo na različnih področjih.

Založniki pogosto spreminjajo svojo ponudbo mobilnih aplikacij, zato je potrebno redno spremljanje dogajanja na trgu mobilnih aplikacij. Na to vpliva tudi založniška politika in sodelovanje z mobilnimi operaterji, rezultat tega je, da so aplikacije včasih na voljo za oba operacijska sistema, Android in iOS, včasih pa le za enega. Kljub temu se ponudba različnih mobilnih aplikacij za študijske namene širi, saj se na trgu pojavljajo nove mobilne aplikacije. Na to vplivajo tudi aktualne okoliščine v zvezi z odprtim dostopom, saj se je ponudba aplikacij za odprti dostop do e-člankov v zadnjem času povečala. Nedvomno se založniki vedno bolj usmerjajo v segment mobilne tehnologije, zato so raziskave na področju uporabe mobilnih naprav v študijske namene nujno potrebne za ugotavljanje potreb sodobnih uporabnikov visokošolskih knjižnic.

Komentarji

Priljubljene objave