Posodobljen spletni raziskovalni vodič Knjižnice Pedagoške fakultete v Ljubljani "Viri na mobilnih napravah"

Na spletni strani Knjižnice Pedagoške fakultete v Ljubljani je objavljen posodobljen spletni raziskovalni vodič "Viri na mobilnih napravah". Raziskovalni vodič je namenjen predstavitvi mobilnih aplikacij in strani, prirejenih za mobilne naprave, prek katerih lahko uporabniki dostopajo do različnih informacijskih virov z mobilnih naprav. V vodiču so predstavljene slovenske (OpenScience, DiKUL, BIBLOS in mCOBISS) in tuje mobilne aplikacije (EBSCO, IEEE, JSTOR, SAGE, SpringerLink in PubMed) za iskanje informacijskih virov; aplikacije za dostop do revij in časopisov v odprtem dostopu (Scholar, ArXiv eXplorer, Browzine in Paperity) ter aplikacije za organiziranje virov in citiranje (EndNote, Journal Indexing Identifier, Journal TOCs, Mendeley in Researcher). Vsaka navedena mobilna aplikacija ima dodan kratek predstavitveni opis in navodila za njeno uporabo.




Večina mobilnih aplikacij večjih založnikov je dostopna za operacijska sistema Android (Google) in iOS (Apple), medtem ko je referenčna literatura nekoliko bolje zastopana v Androidovi Trgovini Play. Spletni raziskovalni vodič nas seznanja tudi z mobilnimi aplikacijami za uporabo referenčne literature kot so "Išči po SSKJ", aplikacija spletnega slovarskega portala Termania, Oxfordovimi slovarji za angleščino, fiziko, kemijo in umetnost, "offline" (aplikacija, ki jo lahko uporabljamo tudi, ko nismo povezani s spletom) medicinskim slovarjem ter psihološkim slovarjem za Android in psihološko enciklopedijo za iOS. Tematski izbor je prilagojen študiju na Pedagoški fakulteti, ki zajema več raziskovalnih področij (matematika, fizika, kemija, biologija, računalništvo, socialna pedagogika, specialna in rehabilitacijska pedagogika, likovna pedagogika...).


 
 
Za boljšo uporabo mobilnih aplikacij (predvsem tistih za organiziranje virov) so v zadnji rubriki "Dodatne informacije" navedene še povezave na spletne raziskovalne vodiče, ki jih Knjižnica Pedagoške fakultete v Ljubljani v okviru svojih storitev objavlja na svoji spletni strani. Omembe vredna so tudi njena prenovljena Navodila za uporabo programa za upravljanje z referencami in citiranje EndNote, ki so še posebej primerna za (podiplomske) študente in raziskovalce z vseh področij znanosti. Za vse, ki želite bolje organizirati svoje raziskovalno delo, je morda zanimiv tudi podatek, da  Knjižnica UL PEF v marcu 2019 organizira dva termina brezplačnih izobraževanj za uporabo programa EndNote Online, kjer boste prejeli informacije o tem, kako poenostaviti upravljanje z bibliografskimi referencami pri pisanju strokovnih, znanstvenih in drugih besedil.




 
S prenovljenim spletnim vodičem za mobilne storitve Knjižnica Pedagoške fakultete upošteva digitalno/mobilno konotacijo sodobnega časa in potrebe sodobnega (mobilnega) uporabnika in s tem nedvomno ustreza definiciji sodobne visokošolske knjižnice.






Komentarji

Priljubljene objave